En straight, stolt Pride-pappa

·

·

Som engasjert Pride-pappa er jeg nå del av gruppa som lager Jessheim Pride i 2020. Her er min historie, og min oppfordring til deg: Bli med, feir Pride og engasjer deg du også!

Bilde: Stein Vegar Leidal – Pride-pappa og initiativtaker til Jessheim Pride.  (Foto: Tom Gustavsen/Romerikes Blad)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Av: Stein Vegar Leidal, styremedlem i Jessheim Pride.

Folks rett til å leve sine liv som den de er, som de selv ønsker og i trygghet, er prinsipper som ligger til grunn for mitt engasjement i Jessheim Pride (forutsatt at folk ikke skader andre).  Jeg er Venstrepolitiker, men her har jeg først og fremst på meg pride-hatten.

Ja behovet finnes, her trenger vi Pride

Da min datter for noen år siden begynte å tegne påfallende mange regnbuer, ante det meg at jeg muligens burde sjekke om det var behov for å engasjere seg i den skeive kampen. En kamp for folks rett til å leve trygge og gode liv som hele mennesker, uavhengig om folk er lesbiske, homofile, bi/pan eller trans. Etter noen samtaler med skeive og andre i og rundt Jessheim ble det fort klart for meg – ja behovet finnes, her trenger vi Pride. 

På vårparten i 2019 begynte jeg – og vi i vårt lille politiske lokallag i Venstre her på Jessheim –  å snakke om at vi hadde lyst til å arrangere Pride, men vi fant ut at vi ikke hadde ressursene som skulle til. Men, så klarte de jo å samle 500 mennesker til pridefeiring i Flisa. Det motiverte oss, så vi slapp aldri helt ideen om Pride på Jessheim. Og i begynnelsen av juni bestemte vi oss: Vi gjør det! Umiddelbare og entusiastiske tomler opp og løfter om bidrag fra de andre politiske partiene i Ullensaker avgjorde saken.

Tosiders oppslag om Jessheim Pride 2019 i Romerikes Blad 6/6-19.
INGENTING var på plass på dette tidspunktet!
Tosiders oppslag om Jessheim Pride 2019 i Romerikes Blad 6/6-19.
INGENTING var på plass på dette tidspunktet!

Etter tre uker med hektisk aktivitet kunne vi gjøre opp status – vi klarte faktisk å stelle i stand tidenes første Jessheim Pride. Vi samlet hundrevis av glade, kjærlighetsfeirende, fest- og pridestemte mennesker til markering. Og vi fikk til et lite overskudd som danner grunnlaget for årets arrangement.

Røtter godt plantet i den skeive kampens historie

En stor og viktig forskjell fra i fjor er denne: Nå er jeg, som en engasjert fyr, del av en større gruppe aktivister som lager Jessheim Pride i 2020. Og her kommer den store bekjennelsen – ja, jeg er en pride-pappa. En ekstremt stolt sådan. Og jeg oppfordrer alle andre pride-foreldre og pride-søsken til å engasjere seg.

Gruppa jeg er del av består av Tine, Philip og Yvonne, som i flere år ha arrangert Skeiv Aften Jessheim. Sammen lager vi nå Jessheim Pride 2020. Og vi gjør det med røttene godt plantet i den skeive kampens historie – som er ført i Norge av FRI i snart 70 år nå.  Med støtte fra fylkeslaget FRI Oslo og Viken skal vi i år – og i mange år fremover – bygge en festival på Jessheim, sammen med kommunen og andre aktører, som skal engasjere.

Datter og far. Foto: Privat.

Pappa til en datter som liker jenter

Som nevnt har jeg privilegiet av å være pappaen til en datter som liker jenter, og hun fremstår i dag, som 16-åring, som trygg og godt på plass i seg selv. Dette gleder meg voldsomt, men samtidig vet jeg at det er langt igjen før alle kan vandre sin livsvei like ubekymret som jeg selv har kunnet gjøre det, selv på Øvre Romerike.

Også her tiskes og viskes det. Folk opplever begrensninger, og folk ser an situasjoner før en våger å senke skuldrene som åpne skeive. Dessuten skremmer utviklingen i land ikke langt unna, som i Polen eller Ungarn – i våre nabolag – og tilstanden lenger unna er, som jeg ser det, direkte galskap.

Dersom jeg, gjennom å bruke noe av min fritid på Pride, gjør en bitte liten forskjell i riktig retning for datteren min, og andre folks liv – uansett hvordan folk identifiserer seg, mener jeg investering er god!

Og helt til slutt, er det verdt det for min del, spør du? Se etter en tjukkas med grått hår og briller som står og smågriner av glede i Romsaasparken på Jessheim rundt klokka ni på kvelden lørdag 20. juni. Der finner du en som svarer til beskrivelsen – og svaret – det er uomtvistelig JA!

Signert engasjert Pride-pappa,

Stein Vegar Leidal,
Styremedlem Jessheim Pride